The Cheat Day - A Csaló Nap

The Cheat Day - A Csaló Nap

Hagyma, csípős mehet?-Kyros Gyros

2017. március 29. - SzDomcsi

Szerintem abban mindenki egyetért velünk, hogy a gyros az a street food, amit ha akarsz, ha nem, a fővárosban mindenhol megtalálsz. Mindenki előtt ott van a kép, ahogy az a hatalmas hús forog, a szakácsok izzadnak, meleg van, a két nappal előre felvágott hozzávalókon néhány légycsalád tanyázik, és még sorolhatnám. Persze nincs nekünk semmi bajunk a gyrososokkal, de ami igaz, az igaz. Ennek ellenére szerintem abban is egyetértünk, hogy sokunk életét mentette már meg ez az étel egy-egy átbulizott éjszaka után, hazafelé a 4-6 vonalán,vagy csodás fővárosunk más részein (hiszen mindenhol van!).

Azonban ez a hely más. Ma a Hegedűs Gyula utca 34. szám alatt található Kyros Gyrost látogattuk meg, melyből már előzetesen kicsit felkészültünk, ezt bevallom. Hiszen én személy szerint úgy állok a gyroshoz, ahogy az első bekezdésben olvasható, mondhatni kissé távolságtartó vagyok vele kapcsolatban. Miután csupa pozitív értékelést láttunk a helyről, úgy döntöttünk, ellátogatunk ide is, hogy akik hasonlóan kritikusan szemlélik a gyros helyzetet, kissé megkönnyebbülhessenek, hogy még nincs minden veszve. Valóban nincs. Természetesen a meleg itt is elengedhetetlen, de ez csak a szorgos munkának köszönhető. A hús is a helyén van persze, azonban erről valóban a hús jut eszünkbe elsőnek.:D17571127_1063181070452663_1375791160_o.jpg
A kínálat a pitás/tortillás gyroson kívül természetesen tartalmaz gyros tálat is, mindemellett megtalálható még néhány autentikus görög étel is, például: bifteki, keftedakia, pastitsio, görög saláta, stb.
Minket ugyebár a gyrosok foglalkoztattak elsősorban, ezért egy pitás gyrost, valamint egy gyrostálat választottunk. Mindenki kedvenc kérdése a "hagyma,csípős mehet?" itt sem maradhatott el. A rostlapon lepirított pita isteni volt, a zöldségek frissek, a csípős szószt kellemesen eltalálták, nem a "pirosaranyos" megoldást választották, mint sok helyen. A hús különleges fűszerezésével pedig az egész étel összhangba került. A pitába belecsempésztek egy pár szem sült krumplit is, amivel még ízletesebbé és kiadósabbá sikerült tenni a kompozíciót. 

A látogatással részemről annyit értünk el, hogy a továbbiakban is csak életmentésre fogom használni a sztenderd gyrosos helyeket, és ha igazi gyrosra vágyok, újra ellátogatok ide. Valljuk be, a gyros nem egy nagy varázslat, de azért van benne lehetőség. És itt az élő példa, hogy igenis vannak benne ténylegesen értékelhető momentumok, egy-egy különleges hozzávaló, ami fel tudja dobni, ezzel egy kis pluszt csempészve egy átlagos, már-már meguntnak mondható ételbe.

Jó csaló napot nektek!

A bejegyzés trackback címe:

https://streetfoodkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr7512386371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KJ4prez 2017.03.30. 10:54:55

Azért egy bekezdést szerintem megért volna, hogy mi a különbség a gyros és a döner kebab között, illetve az, hogy a belvárosban, ahol törökök/kurdok szolgálnak ki, ha gyros helyett kebabot kérsz, jó eséllyel sokkal jobban meg fogják pakolni a pitát. :)

További infó:

napitaptudas.blog.hu/2016/06/01/mi_a_kulonbseg_a_doner_es_a_gyros_kozott
süti beállítások módosítása